Beslagen ramen bij dubbel of HR++ glas
U heeft nieuw dubbel glas of HR++ glas en toch heeft u ’s ochtends beslagen ramen. ‘Mag dat wel?’ vraagt u zich wellicht af. Het antwoord is ja. Condensvorming aan de binnenkant of buitenkant van uw raam is een natuurlijk verschijnsel. We leggen u graag uit hoe dit ontstaat.
- Wat veroorzaakt condens op de buitenzijde van uw ramen?
- Is condensvorming aan de buitenzijde van uw raam te voorkomen?
- Wat veroorzaakt condens op de binnenzijde van uw ramen?
- Hoe kunt u condensvorming op de binnenzijde van uw ramen voorkomen?
- Is condens op dubbel glas erg?
- Beslagen ramen samengevat
- Glasdiensten Achterberg Schilders & Onderhoud
Wat veroorzaakt condens op de buitenzijde van uw ramen?
Dubbel glas of HR++ glas isoleert zeer goed. Is de buitentemperatuur laag en de vochtigheid relatief hoog, dan ontstaat er condens op het glas. Dit komt dus door de weersomstandigheden in combinatie met de hoge isolatiewaarde van het glas. Condens komt vooral ‘s ochtends voor in de lente en het najaar. U zult zien dat de condens in de loop van de ochtend verdwijnt. Dan stijgt de temperatuur en neemt de luchtvochtigheid af. Condensvorming wordt beïnvloed door elementen als de wind en bijvoorbeeld struiken of bomen. Dit verklaart waarom uw ene raam wel en een andere niet beslagen is. Het glas van beide ramen isoleert echter even goed.
Is condensvorming aan de buitenzijde van uw raam te voorkomen?
U kunt het beslaan van de buitenzijde van uw ramen niet voorkomen. Zolang het buiten koud en vochtig is zal de condens terugkomen. De condens wegvegen heeft dus geen zin.
Wat veroorzaakt condens op de binnenzijde van uw ramen?
Condens op uw ramen verschijnt wanneer er grote verschillen zijn tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol.
Is de buitenlucht koud, dan kunnen uw ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van het glas in contact komt met de warme, vochtige lucht van uw binnenruimtes, ontstaat er waterdamp. Meestal is het binnen namelijk warmer dan buiten. Deze waterdamp zet zich af op de binnenkant van het glas. Dit noemen we condens. Met name in het vroege voorjaar of najaar is de kans op condensvorming groter.
Zijn de buitentemperaturen weer wat hoger, dan zult u geen condens op de ramen vinden.
Hoe kunt u condensvorming op de binnenzijde van uw ramen voorkomen?
U kunt condensvorming voorkomen door het ventileren van de ruimte. Zet – indien mogelijk – een raam op een kier. Zo zorgt u voor een continue ventilatie van de ruimte. Vaak is het plaatsen van ventilatieroosters aan de bovenkant van het glas een prima oplossing. Hiermee voorkomt u schimmelvorming.
Zijn beslagen ramen op dubbel glas erg?
Condens op dubbel glas is niet erg. Ziet u vocht in of tussen de glasplaten van dubbel glas, dan is er waarschijnlijk sprake van lekkage van het dubbel glas. Het glas moet dan vervangen worden.
Beslagen ramen bij dubbel of HR++ glas samengevat
- Condens op uw raam is geen groot probleem.
- Condensvorming op de buitenzijde van uw raam verdwijnt vanzelf wanneer de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt.
- U kunt condensvorming op de binnenzijde van uw raam eenvoudig oplossen door te ventileren. Door te ventileren voorkomt u schimmelvorming.
- Als er zich vocht tussen de glasplaten bevindt is het glas lek. Het moet dan worden vervangen.
Glasdiensten Achterberg Schilders & Onderhoud
Achterberg Schilders & Onderhoud is uw glasspecialist. Een van onze glasadviseurs bespreken graag met u welk type glas het beste bij uw pand of woning past. Ook kunt u bij ons terecht voor het plaatsen van glas, het vervangen van uw ruiten en voor hulp bij glasschade. Neemt vrijblijvend contact met ons op.